Smaakmaker in elke keuken

Uien behoren tot de lookgewassen zoals ook de prei, knoflook en bieslook. Deze bolgewassen slaan voedsel op in een bol die de winter overleeft en daardoor kunnen ze als eerste planten in de lente boven de grond komen en bloemen vormen en zich voortplanten. Om niet dood te vriezen en als voedselvoorraad bevatten bolgewassen veel suiker in hun bol.
Uien worden al meer dan 5000 jaar gebruikt door de mens. Door de Romeinen werd de ui in Europa geïntroduceerd. Vaak werd de ui rauw gegeten. Tegenwoordig wordt de ui gebruikt in maaltijden als hoofdbestanddeel of om smaak te geven aan het gerecht.

Onze uien worden gezaaid (vanaf de tweede helft van maart tot de eerste helft van april). Er zijn ook plantuien, die in kassen al gekweekt worden tot kleine plantjes en vervolgens uitgeplant worden in het veld. Deze zijn eerder te oogsten dan de zaaiuien.

Wanneer het zaadje uitgroeit, ontstaan er eerst veel wortels en stengels. Na een tijdje begint de bol te groeien, waarin de uienplant reservevoedsel opslaat. De ui is eigenlijk een tweejarige plant, waarbij ze in het tweede jaar zaadjes produceert. Maar helaas voor de ui wordt ze al in de herfst van het eerste jaar (afhankelijk van het ras in augustus of september) door ons geoogst. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.

Wij telen gele uien. Deze ui heeft een goudgele schil en is van binnen wit. Deze is stevig en smaakt pittig. De gele ui is uitstekend om mee te koken, stoven of bakken en past bij vele gerechten, soepen en sauzen. Maar ook onbewerkt past hij prima in onder andere een salade. De gele ui wordt, wereldwijd, ook veel gebruikt voor verwerking, zoals bijvoorbeeld uienpoeder of als ingrediënt in sauzen.

Login
BIOLOGISCH HISTORIE FAMILIE ASPERGES AARDAPPELEN VRIENDEN WITLOF CONTACT BROUWGERST